Kabouters

Koningslust  1

vrijdag 25 nov Aanv. 18.30 u

Afspraken en spelregels kaboutervoetbal Peel & Maas (mini-F-pupillen) 2022-2023

Het kaboutervoetbal zoals wij het spelen, wordt georganiseerd door de verenigingen in deze omgeving. Het is geen landelijke of regionale organisatie van de KNVB.

De deelnemende verenigingen willen met het kaboutervoetbal bereiken dat jonge kinderen van 5 en 6 jaar, kennismaken met het voetbal. Het doel is dan ook om de jongens en meisjes zoveel mogelijk te laten voetballen. Voor de toernooitjes/wedstrijden zijn er spelregels afgesproken. Deze zijn:

• De wedstrijden worden gespeeld op een voetbalveld met een lengte van ongeveer 30 meter en breedte van ongeveer 20 De veldjes goed afbakenen.
  • Er wordt gespeeld met 4 tegen 4 veldspelers (geen keepers). In onderling overleg kan dit aantal worden uitgebreid tot maximaal 5 tegen 5. Liever niet uitbreiden.
  • Er is geen maximum aan wisselspelers en er mag onbeperkt door gewisseld worden. Indien meerdere teams wisselspelers hebben kan er ook een team geformeerd worden uit deze spelers. Zo hoeft er niemand langs de kant te staan!
  • Het spel begint of wordt hervat in het midden van het veld via een aftrap. De tegenpartij moet een afstand van 5 meter in acht nemen waarbij doorschuivende teams aftrappen aan het begin van de wedstrijd.
  • De buitenspelregel is NIET van toepassing.
  • Er mogen geen slidings gemaakt worden!
  • Een strafschop wordt bij hoge uitzondering gegeven, de afstand is dan 8 meter. Mini Pupillen gebruiken hun handen vaak als bescherming: NIET bestraffen. Indien werkelijk een doelkans door een opzettelijke overtreding binnen 8 à 10 meter van het doel wordt ontnomen, kan een strafschop gegeven worden. Bij het nemen van een strafschop wordt het doel niet door een speler verdedigd.
  • Achterballen worden door een speler in het spel gebracht worden door middel van een pass of in dribbel. Er mag niet rechtstreeks gescoord worden.
  • Let er op dat de tegenstander bij een intrap of in dribbel op 5 meter afstand staat. Geef de spelers de ruimte om het spel te hervatten
  • Hoekschoppen kunnen worden genomen via een intrap of indribbel
  • Alle overtredingen worden bestraft met een DIRECTE vrije schop, waarbij de tegenstander minimaal 5 meter afstand in acht neemt. Let op dat dit ook gebeurt.
  • Uitballen worden door een speler in het spel gebracht worden door middel van in dribbelen. En mogen niet rechtstreeks in het doel gespeeld worden.
  • Er worden toernooitjes gespeeld. Elk team speelt normaliter 3 keer. Elke wedstrijd duurt 10-12 minuten. De begin- en eindtijden worden centraal geregeld door de toernooicoördinator. Na de drie wedstrijdjes van het toernooi centraal afsluiten en samen met de spelers opruimen.
  • Na afloop van de wedstrijden en het opruimen is er ranja voor de voetballers, ook krijgen de leid(st)ers een gratis kopje koffie/thee aangeboden door de gastheer. Eerst ranja en daarna pas omkleden en/of douchen.
  • Het toepassen van de spelregels ligt in de hand van de leid(st)ers van beide partijen.  Leg deze spelregels ook uit aan de ouders. Ze kunnen voor de wedstrijd afspraken maken hoe ze die taak verdelen. Iemand van het eerstgenoemde team (op het programma) is wedstrijdleid(st)er. Het op- en aanmerkingen geven door ouders op de leid(st)ers is uit den boze. Geef het goede voorbeeld aan de kinderen.
  • Op het speelveld mogen zich alleen de spelers bevinden, leid(st)ers en anderen dus NIET. Deze kunnen de kinderen langs de lijn op een goede en sportieve manier aanmoedigen.
  • Supporters dienen op gepaste afstand van het speelveld te blijven. Wordt gespeeld op een veld met omheining dan dienen zij achter de omheining te blijven staan en bij het wisselen van veld buitenom te lopen. Is er geen omheining, dan dienen de supporters bij het wisselen van het veld buiten om te lopen en NIET tussen de speelvelden. Ook wordt men verzocht om aan de lange zijde van het veld te gaan staan, dus niet achter de doelen., voor het overzicht.
  • Grijp in als een van de partijen duidelijk te sterk is, om grote uitslagen te voorkomen. Dit kan door de tegenpartij met een speler meer of minder te laten spelen, of door een speler te ruilen met de tegenpartij, om daarmee de teams enigszins op gelijke sterkte te krijgen. Bij grote weerstand binnen de groep eventueel de hele groep mixen ipv één speler. Leg dit ook uit aan de ouders en spelers (begrip kweken).
  • De deelnemende spelers moeten lid zijn van de vereniging. De verenigingen moeten hier zelf op toezien.
  • De organiserende vereniging zorgt voor een speelschema.
  • Breng ouders en leid(st)ers op de hoogte van bovenstaande afspraken en regels!

september 2022